Z jakiego materiału wykonać blat kuchenny?

Wybór blatu do kuchni jest niezwykle istotnym punktem projektowania kuchni. Od tego zależy finalny wygląd pomieszczenia oraz ostateczna cena za meble. Na rynku istnieje wiele różnych rozwiązań, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Najczęściej wybierane są blaty wykonane z laminatu oraz z drewna. Równie popularne są blaty z konglomeratu oraz z prawdziwe kamienne. Od pewnego czasu w nowoczesnych kuchniach można spotkać również blaty wykonane z płytek ceramicznych, szkła lub blachy. Przed wyborem i zakupem blatu warto poznać wady i zalety każdego z rozwiązań.


Blat drewniany


Blat drewniany jest ceniony za wygląd oraz funkcjonalność. Dobrze zaimpregnowane drewno jest odporne na zalania, a przy odpowiedniej pielęgnacji posłuży nam na długie lata. Blaty drewniane należy przed pierwszym użyciem zaimpregnować olejem lub lakierem. Drewno nie jest jednak pozbawione wad. Przede wszystkim nie jest odporne na wysokie temperatury oraz dosyć łatwo się rysuje. Dlatego na blaty drewniane należy szczególnie uważać.


Blat laminowany


Często spotykany blat kuchenny. Wyróżnia się mnogością wzorów i kolorów. Może przypominać wyglądem blat drewniany lub blat z kamienia. Jest jednak od nich znacznie tańszy. Blat laminowany jest wykonany z płyty wiórowej na którą nałożony jest odpowiedni wzór. Dobrej jakości blat laminowany posłuży nam wiele lat. Laminat nie jest jednak odporny na wodę oraz zarysowania. W przypadku uszkodzenia blatu laminowanego nie ma również możliwości jego naprawy.


Blat z konglomeratu


Blaty z konglomeratu są tak często wybierane ze względu na swoją trwałość i solidność. Konglomerat naśladuje prawdziwy kamienny blat jednak jest pozbawiony wad jakie niesie za sobą wybór kamiennego blatu. Blat z konglomeratu jest dosyć lekki, nie wymaga więc specjalnego wzmocnienia mebli. Blaty te są również łatwe w utrzymaniu w czystości. Dla osób, które marzą o blacie z kamienia a nie mają tak dużego budżetu jest to dobre rozwiązanie.


Blat kamienny


Najdroższy spośród blatów jest blat z kamienia. Jest to szlachetny materiał, który nadaje kuchni szyku i elegancji. O blat z kamienia należy również bardzo dbać, gdyż długotrwałe działanie wody lub kwasów (na przykład soku z cytryny) może go uszkodzić.
Wybór blatu kuchennego jest niezwykle trudny. Należy zapoznać się zarówno z zaletami jak i z wadami danego rozwiązania. Od tego zależy ostateczny wygląd i charakter naszej kuchni.